Какво е значението на вратите за евакуацията?

Когато става въпрос за домашна обстановка, тогава винаги може да се излезе през една врата, ако се наложи, независимо дали семейството е многочленно или присъстват и гости. В обществените помещения и търговски центрове, където има стотици клиенти и голям персонал, нещата не са толкова прости. Тогава се налага евакуацията да се предвиди още по време на самото строителство.

На първо място трябва да се помисли за осигуряване на нужното пространство, през което хората ще напуснат постройката. Разположението и броя на вратите за евакуация не са свързани с входовете и се изчисляват според максималния възможен човекопоток, който може да премине през тях в случай на авария. Те се отличават от другите врати, защото са обозначени и им се поставя специална сигнализация от светлини.

Целта е, когато има извънредна ситуация, хората да се ориентират бързо и лесно към тези изходи.

Евакуационните изходи са оборудвани с пожарозащитни врати в повечето от случаите. Те са с огнеустойчивост минимум EI 60, която е достатъчна, за да могат всички да напуснат сградата. Тези врати се оборудват със самозатварящи механизми, с които стават много по-ефективни.

Използват се най-често двукрили врати, които се отварят навън. Дръжките са големи и лостови. С тях отварянето става много лесно и бързо. Около тези врати не бива да се поставят никакви други предмети, защото може да попречат на евакуиращите се хора или на отварянето. Последствията от едно такова безхаберие могат да бъдат изключително сериозни.

Евакуационните врати трябва да водят или директно навън, или към светли и големи коридори, свързани към стълбища. Не се разрешава поставянето на евакуационни врати пред ескалатори, асансьори и други подобни механични устройства, защото те не бива да се използват при инциденти.

Не е добра идея да се използват врати с двупосочно отварящо се летящо крило, защото може да се предизвика объркване в суматохата и да се стигне до наранявания. Всичко, което би попречило на успешната евакуация трябва да се избягва.