Разликата между ламинирани и фурнировани интериорни врати

За всички професионалисти в бранша разликата между интериорни врати, покрити с ламинат от Борман, и такива, покрити с естествен фурнир, се вижда още на пръв поглед. За нетренираното око на клиентите обаче тази разлика е много трудно доловима, понякога дори невъзможна. Затова пък те лесно забелязват разликата в цената на двата вида вътрешни врати, която нерядко е важен фактор при избора им. На какво се дължи това? Кои са предимствата и недостатъците на интериорните врати с фурнир и ламинат?

Фурнирът е естествен материал. Той представлява много тънък лист дървесина (под 3мм), получен чрез паралелни срезове на предварително обработен дървесен труп. В зависимост от посоката на рязане и видът на дървесината, фурнирният лист има различен цвят и рисунък.

Цветът според технологията Борман може да се променя чрез лакиране или байцване, но рисунъкът е постоянен и се запазва независимо от цветовата обработка. Той е уникален за всеки фурнирен лист, тъй като  дори следващият срез от същия дървесен труп преминава през различни годишни пръстени и така се създава друг рисунък. Това придава невероятна красота на фурнированите вътрешни врати и внася топлина и уют в помещенията, където те са поставени.

Ламинатът се нарича още технически фурнир. Той не е естествена суровина, а се произвежда от меламин, PVC и др. синтетични вещества. По външен вид наподобява истинско дърво, като могат да му се придадат всякакъв цвят и рисунък, така че става практически неразличим от фурнира. За разлика от него обаче той не притежава природна уникалност  и е идентичен при съответната серия продукти.  За сметка на това пък има висока степен на устойчивост и дълъг период на износване.

Като изкуствено създаден материал той е много по-лесен за добив и обработка и е практически неизчерпаем, което е един от основните фактори за по-ниската цена на вратите с ламинирано покритие. Според специалистите на Борман - много трудно може да се различи качествения ламинат от естествения фурнир.

И двата вида финално покритие се слепват необратимо с подлежащата MDF плоча, като предпазват вътрешните слоеве на вратата от влага и други вредни въздействия. Това не само я прави по-здрава, но подобрява и изолационните й свойства.

Трудно е да се каже кое покритие е по-добро и е въпрос на лични предпочитания на клиента каква вътрешна врата ще избере. Задачата на специалистите от Борман България е да предлагат достатъчно многообразие от модели на вътрешни интериорни врати в София, и винаги да бъдат на разположение за практични съвети и препоръки, с които да помогнат на клиента да направи правилния избор.

Коментари